Zelfvertrouwen als je het even kwijt bent

Zelfvertrouwen als je het even kwijt bent

Hoe draai je tegenslag om in een groeispurt en leer je jezelf (weer) volledig te vertrouwen?

Aankomende zondag gaan de deuren open van de audiocursus ‘Mindful Confidence’. Voor iedereen die in zelfvertrouwen wil groeien. En als er EEN iemand is die enorm veel zin heeft om alle oefeningen, tools en lessen die in de cursus besproken worden te oefenen, dan ben ik dat zelf. Yes, you heard me. Ik volg mijn eigen cursus 😉

Iedereen kan in zelfvertrouwen groeien

Heel eerlijk? Ik voelde mij het afgelopen jaar niet zo zeker. Ik heb nog steeds niet helemaal het zelfvertrouwen waar ik normaal aan gewend ben. Deze cursus komt dan ook vooral uit mijn behoefte van de afgelopen maanden om mijzelf te helpen me weer beter te voelen. En nu ik goed op weg ben? Heb ik zin om al mijn inzichten met jou te delen!

Want ook ik zit mijzelf soms in de weg door precies dingen te doen en denken die niet behulpzaam zijn. Soms wel stapjes nemen om er weer bovenop te komen, en dan weer niet. En als je een mens bent, weet je net als ik wat er een deuk oploopt als je jezelf saboteert: Je zelfvertrouwen.

De wereld is niet onder je controle

Afgelopen jaar was mijn hoofd niet zoveel bij mijn bedrijf. Waar dan wel? Bij mijn vader (die ziek is) en natuurlijk bij mijn twee miskramen. Verdriet, machteloosheid en onzekerheid zijn de drie voornaamste emoties die ik dit jaar gevoeld heb.

Als mindfulness trainer weet ik natuurlijk als geen ander dat de wereld niet onder onze controle is, en pijn nu eenmaal bij het leven hoort. Maar oef, als je er zelf mee geconfronteerd wordt, is het toch wel lastig. Wat gek is als je je iets minder voelt, is dat je aan de ene kant gewoon jezelf bent, maar aan de andere kant ook iemand anders.

Verschillende ‘zelven’ en maten van vertrouwen

Een groot deel van mijn persoonlijkheid was de oude vertrouwde Nicoline. Nog steeds relativeringsvermogen, grapjes maken, lekker eten en boeken lezen. Yogales geven en meditaties begeleiden deed ik met plezier. Op een podium staan en een lezing geven? Ook geen probleem. Gekke dansjes doen en liedjes zingen op straat als ik op mijn nichtje pas? Yep.

Het is ook niet meteen zo dat als je iets vervelends meemaakt, je helemaal nergens meer van kan genieten. Althans, dat was voor mij zo.

Maar er is ook een deel dat zich kwetsbaar, klein en verdrietig voelt. Daarbovenop was dat deel teleurgesteld in haarzelf. Dat maakt het natuurlijk alleen maar erger. In plaats van zichtbaar te zijn, wilde ik me verstoppen (een van de redenen dat ik zo weinig op Instagram en online ben geweest dit jaar). In plaats van hard werken had ik behoefte aan uitslapen en wandelingetjes maken.

Een stapje terug zetten

Natuurlijk is het logisch dat je een stapje terug doet als er veel op je pad komt. Maar als je minder doet heb je ook minder resultaten. Tenminste, op het vlak van zakelijke groei. Als ondernemer ervoer ik tijdens mijn impasse stress en schuldgevoel. Ik heb dit jaar voor mijn gevoel stappen terug gezet. In januari dacht ik iemand aan te nemen, nu voelt het bijna alsof ik voor het eerst een bedrijf begin.

De belangrijkste les die ik keer op keer geef aan mijn klanten is dat het leven voor iedereen soms een worsteling is. Daar kan ik mijzelf natuurlijk niet van uitzonderen.

En dat belemmert mij – logisch – in mijn werk. De drempel die ik voelde om gewoon weer aan de slag te gaan? Zichtbaar zijn, wat nodig is voor sales, vond ik lastig. Het voelt nep en hypocriet om levenslessen te delen, terwijl ik zelf ook worstel met het leven. Idioot eigenlijk, want de belangrijkste les die ik keer op keer geef aan mijn klanten is dat het leven voor IEDEREEN een soms worsteling is. En daar kan ik mijzelf natuurlijk niet van uitzonderen.

Innerlijke groei is niet metéén zakelijke groei

Training geven of coachen dat ging wel. Aandacht geven aan mijn klanten en deelnemers, “holding space”, hen helpen om gevoelens een plek te geven, dan heb ik nergens last van. De kennis van vijf jaar trainingen geven en coachen is natuurlijk niet meteen weg als je het zelf moeilijk hebt. Van worstelingen groeit ons inzicht in het leven. Mijn inlevingsvermogen in anderen en empathie is gegroeid, dus ik ben nu een betere coach dan ooit!

Ook content schrijven, meditaties opnemen, programma’s ontwikkelen en strategisch nadenken over waar ik allemaal heen wil met mijn bedrijf… Geen enkel probleem. Ik durf zelfs wel te zeggen dat deze cursus die in september start een van de beste dingen is die ik heb gemaakt.

Maar marketing voeren om nieuwe programma’s te verkopen of klanten aan te trekken… Zeg maar, precies het belangrijkste om een goedlopend bedrijf te hebben? Jeetje dat was een obstakel. Normaal zeg ik dingen als: “Wil je je leven veranderen, leren hoe je gelukkig kan zijn, jezelf volledig kan accepteren en vol zelfvertrouwen wordt?” Maar dat kan ik kennelijk alleen doen als ik mij helemaal goed voel.

Hee innerlijke criticus! Lang niet gezien.

Er gebeurt namelijk iets in je hoofd. Als je je op je aller slechtst bent, en eigenlijk wat steun kan gebruiken, komt in plaats van steun je oude vertrouwde ‘vriendin’, de innerlijke criticus, om de hoek. “Oh, wil je dát zeggen? Laat dan verdomme zien hoe het moet, als je het zo gelukkig bent, huichelaar!” Helaas gaat die stem nooit helemaal weg, hoeveel affirmaties je ook doet, mediteert en schrijft in je dagboek. Of welke andere vorm van selfcare je ook beoefent.

Wat wel gebeurt, als je goed voor jezelf zorgt en een deep dive neemt in wat er in je hoofd gebeurt, is dat je innerlijke criticus weer in kracht afneemt. Een stem die alleen nog soms zacht fluistert, terwijl jij tegen haar zegt: “No worries vriendin, ik kan dit wel aan, dankjewel voor je advies, maar ik luister er even niet naar”.

Maargoed, dat gebeurt dus niet van de een op andere dag. Gelukkig kan je er wel stap voor stap naar toe werken. En dit is één van de dingen die je in mijn cursus leert! Verder leer je tools en inzichten om jezelf te accepteren zoals je bent, je leert ontdekken hoe je brein werkt en hoe je daarmee om kan gaan en bovenal leer je manieren om in actie te komen als je het eigenlijk RETE spannend vindt.

Dingen doen die je eigenlijk niet durft

Want dat is waar het om gaat bij zelfvertrouwen: De dingen die je steeds maar voor je uit schuift en ‘vergeet’ of af last, de dingen die je eigenlijk wel wil doen maar eigenlijk niet durft? Díe dingen doen, dáár krijg je zelfvertrouwen van.

Wat ik bijvoorbeeld doe dat ik eigenlijk niet durf? Deze blog schrijven en delen. Ik vind het enorm spannend. Het voelt een beetje als een ‘coming out’. Een meditatie trainer en lifecoach, die zelf worstelt met het leven, dat ben ik. En ALSNOG denk ik dat ik jou iets kan leren… hoe durf ik? 😉

Het lijkt net alsof we allemaal gewoon mensen zijn.

“Huh, coaches zijn toch de mensen die het zelf altijd allemaal op orde hebben en zwevend door het leven gaan? Die hebben toch geen problemen?” Ik vul alvast in wat jij wel niet zal denken. Een voorbeeld van wat ons oerbrein automatisch doet als het je veilig in de comfort zone wil houden, en vooral NIET iets spannends wil laten doen. Mijn rationele brein weet, dat als je tot hier gelezen hebt, je waarschijnlijk wel het een en ander in mijn verhaal herkent. Het lijkt net alsof we allebei gewoon mensen zijn.

Zie mij dapper zijn

Ik heb een tijdje getwijfeld of ik deze blog moest posten of niet. Of ik niet gewoon beter een happy de peppy en motiverend verkoop verhaal over mijn cursus de wereld in zou slingeren. (Natuurlijk heb ik ook een salespagina gemaakt. Klik hier om die te lezen).

Dus here we go: Dit is iets spannends waarvan ik niet weet hoe het zal uitpakken, maar het is authentiek en in lijn met wie ik op dit moment ben. Ik doe dit niet voor een ander (behalve misschien als jij hier iets aan hebt en denkt: Hee, hier worstel ik ook mee!) maar vooral voor mijzelf. Want radicaal eerlijk zijn over wie ik ben en hoe het met mij gaat, dat lucht op. Dat geeft ruimte om weer te gaan shinen en ‘er’ te zijn.

Mindful Confidence is te leren

En dat gun ik jou ook. Radicaal eerlijk zijn tegenover jezelf en je omgeving en tegenover de hele fucking wereld. Je authentieke badass zelf zijn, zoals alleen jij dat kan. Zonder excuses jezelf accepteren zoals je bent, op momenten dat het goed gaat, en op momenten dat je in de put zit. Fuck-ups maken en falen, omdat dat nu eenmaal bij het leven hoort, maar daarna iets leren en weer doorgaan. En dat keer op keer opnieuw.

De lessen en oefeningen die ik in de cursus ‘Mindful Confidence’ heb gestopt, zijn dingen die ik over de afgelopen jaren vaak met klanten heb gedaan, altijd met veel succes zelf heb toegepast en waar ik met een hernieuwd enthousiasme en grote interesse opgedoken ben in de afgelopen maanden. Juist omdat ik mijzelf zo in de weg zat, heb ik nieuw inzicht in hoe het allemaal precies werkt. Hoe je eruit komt en hoe je gaat groeien.

Want dat is wat ik wil voor jou. Dat jouw zelfvertrouwen en liefde voor jezelf stap voor stap gaat groeien, net zoals ik mijzelf weer opgebouwd heb (en ja, het is een work in progress en daar ben ik trots op). Dat je spannende dingen gaat durven, en trots bent op jezelf. Ik heb er enorm veel zin in om met de cursus te starten, en al mijn lessen van de afgelopen maanden met jou te delen!

Zelfvertrouwen via je koptelefoon

Wat krijg je precies?

 • 7 audiolessen met verschillende thema’s die jou stap voor stap in actie brengen om je eigen wildste dromen waar te maken
 • Bij elke les een handout met daarin de belangrijkste take-aways
 • Bij elke les een werkboek met daarin reflectievragen om jou te helpen inzichten te krijgen
 • Uitdagende oefeningen om jou te helpen groeien in je zelfvertrouwen
 • Een challenge om je zelfvertrouwen een onmiddellijke boost te geven tijdens de cursus (en daarna!)
 • BONUS 1: Drie meditaties om jou te ondersteunen in jouw zelfvertrouwen
 • BONUS 2: Een besloten FB community om al je inzichten en vragen te bespreken
 • Als extra bonus voor deze eerste ronde in september, krijg je een trainer die zelf ook meedoet met alle oefeningen. Dat betekent extra content en advies in de Facebook groep met Live-calls en Q&A’s
 • Al deze lessen en materialen blijven voor altijd van jou en je kan zo lang of zo kort over de cursus doen als je wil, je kan er altijd op teruggrijpen. We lopen niet op een vast schema, omdat sommige lessen misschien even duren om te leren. Weet dat hoe je over jezelf denkt & voelt je levenswerk is, het houdt nooit op en er is altijd groei mogelijk!

Wat is de investering?

 • Een kaartje kost €59,- daarvoor krijg je voor altijd toegang tot al het materiaal en de oefeningen.
 • Er is ook een mogelijkheid om naast de cursus van 7 lessen 1 op 1 coaching te krijgen van mij. Voor elke module een individueel gesprek van max. 90 min. Daar heb ik maar beperkt plekjes voor beschikbaar en dat kost €492,- een schijntje als je bedenkt dat 1:1 coaching normaal €120,- per keer kost!

Het lijkt me TE GEK als je na het lezen van dit stuk denkt: Okay,  ik wil meedoen! Ik hoop dat je genoeg van jezelf houdt om deze stap te nemen en de dingen te gaan doen die je eigenlijk (nog) niet durft. Om te groeien in je zelfvertrouwen en de hele wereld kennis te laten maken met jouw authentieke zelf.

Let’s do this!

Voor wie tot hier gelezen heeft heb ik een kortingscode! Klik door naar MINDFUL CONFIDENCE en vul de code ‘zelfliefde’  in bij het afrekenen voor €20,- korting op je kaartje, of druk op de knop hier beneden: