Mindful Mei: Dag 23 – Elke dag?

Mindful Mei: Dag 23 – Elke dag?

Moet je elke dag oefenen?

Het is een vraag die ik vaak krijg, en waar ik geen eenduidig antwoord op heb. Ik ben een realist en weet dat het leven er soms tussendoor komt. We hebben geen tijd, we hebben geen ruimte, er gebeuren onverwachte dingen.

Ik wil je uitnodigen om te bedenken welke dingen je allemaal elke dag doet: tandenpoetsen, handen wassen, slapen, eten, spelen met je telefoon… er zijn veel dingen die we elke dag doen. Sommige van die dingen helpen ons verder, andere van die dingen zijn minder behulpzaam.

Misschien kan je een lijstje maken van dingen die je elke dag doet, hoeveel tijd ze kosten, en ook aangeven hoe belangrijk of behulpzaam ze voor je zijn. Waarom doe je ze, en wat voor een gevoel geeft het je?

En bedenk dan wat Mindfulness voor jou doet. Is het iets wat behulpzaam is? Wat voor een gevoel geeft het je?

Ik wil vandaag een oefening me je doen. De ALLER kleinste oefening die er is. Misschien is dit een oefening die je elke dag wil/kan doen.

1 * Ga zitten of rustig staan
2 * Sluit je ogen
3 * Gedurende EEN ademhaling, volg je het hele verloop van je adem met aandacht.

Dit is de one-moment-meditation. EEN-Adem-Meditatie.

Ik las ooit een quote: Wat waardevol is, of belangrijk. Doe dat ELKE dag, of doe het eenmaal en nooit weer. Deze uitspraak is altijd bij me gebleven omdat ik er vaak aan moet denken. Ik kan helaas niet achterhalen van wie dit idee was.

Er zit eigenlijk wel iets in. Om dingen die belangrijk zijn elke dag te doen, een routine te maken, geeft ze gewicht. Geeft je de kans om steeds nieuwe kanten ervan te ontdekken. Dingen die heel bijzonder zijn die je EENS doet en heel bijzonder waren, verliezen soms iets van hun glans als je ze probeert te herhalen. Hetzelfde wordt het immers nooit. Het leert ons te genieten van die unieke momenten, juist OMDAT ze eenmalig zijn, het leert ons rituelen te maken van dingen die belangrijk zijn. Zoals bijvoorbeeld Mindfulness.

Met de een-adem-meditatie, heb je een oplossing voor de drukke dagen. Je kan lange mindfulness oefeningen doen als het uitkomt. En als je nergens de tijd voor hebt, haal dan tenminste een keer adem met aandacht per dag. Je kan vanaf daar altijd je oefening uitbouwen.

Waarvan maak jij een ritueel?

Laat je het HIER weten?