Mindful Mei: Dag 22 – Stap voor stap

Mindful Mei: Dag 22 – Stap voor stap

 

Misschien merk je na 22 dagen van kleine oefeningen dat er iets in je veranderd. Het kan heel subtiel zijn, nauwelijks op te merken. Maar af en toe valt je iets op.

Je merkt overdag ineens op dat je aandacht blijft hangen op iets, of je merkt ineens een gedachte op. De aandacht sijpelt af en toe door in je leven. Je herinnert bijvoorbeeld elke keer als je je handen wast, om even alleen DAAR mee bezig te zijn. Je voelt ineens je ademhaling gedurende de dag. Mindfulness bouwt zich op als je eenmaal bezig bent. Dat gaat stap voor stap.

Vandaag is het maandag en staat er dus weer een nieuwe meditatie voor je klaar om te luisteren. De maandag morgen meditatie. Je herkent al dingen die we standaard doen. Voelen hoe je zit, inchecken hoe het gaat, je ademhaling volgen, gedachten opmerken, afleiding opmerken, terugkeren met de aandacht.

Je kan de spanningsboog van je aandacht zien als het koord van een koorddanser. Je spant de aandacht niet helemaal strak aan, dan val je van het koord af. Maar ook als je aandacht slap is, kan je geen stappen zetten in de hoogte. Zo balanceren we ook in onze meditatie. Stap voor stap proberen we over een precies strak genoeg koord te dansen. En elke keer als we er van af vallen, beginnen we gewoon weer opnieuw.

Herhaling herhaling herhaling. Dat is de essentie van oefenen. Het oefenen werpt vanzelf zijn vruchten af, dus als je stap voor stap op het koord blijft, of steeds als je verdwaald (als je afgeleid bent, maar bijvoorbeeld ook een dag van Mindful Mei mist) weer terugkeert, hoef je er verder niet veel voor te doen om toch steeds meer verschil op te merken in je meditatie en in je leven.

Vandaag is de meditatie die we doen een tel-meditatie. Alsof je de stappen telt die je neemt als koorddanser. Als je er vanaf valt, begin je opnieuw. Wat het leuke is van zo’n tel-meditatie, is dat je kan zien of er ‘vooruitgang’ in je aandachtsboog zit. Elke keer dat je de meditatie doet, tel je wellicht weer iets verder.

https://soundcloud.com/user-418014873/telmeditatie-nicoline-smalbraak