Mindful Mei: Dag 20 – Natuur

Mindful Mei: Dag 20 – Natuur

Ik heb het al eens gezegd, en ik zal het blijven zeggen:

Ga. Naar. Buiten.

Vandaag, en elke dag.

Het is in Mindful Mei al vaker langsgekomen: De natuur, naar buiten, je zintuigen openzetten terwijl je de wereld in je opneemt. Het is zo belangrijk om jezelf toe te staan in de natuur te zijn.

Je bent heus wel eens buiten toch? Gedurende de dag fiets, loop of rijd je heen en weer. Van je huis naar je werk, van je werk naar een afspraak, naar de supermarkt, naar de sportschool…. Ga je ook naar het park? Naar het bos? Naar het strand? Naar de duinen? Naar de hei?

Je bent vaak alleen buiten als je onderweg bent. Altijd met een doel, altijd met een bestemming, altijd met een haastig gevoel.

Het is vandaag zaterdag, dus geef jezelf de ruimte om naar buiten te gaan. En dan niet alleen een blokje om, maar echt buiten. In de natuur.

We hebben de natuur nodig om ons met onszelf te verbinden. Wij ZIJN zelf natuur. Al onze cellen, alle processen in ons lichaam verschillen niet veel van de sterrenstof waaruit de hele wereld is opgebouwd. Maar dat voel je alleen als je zelf in de natuur bent.

Het is een soort thuiskomen.

Dus dit is wat je vandaag mag doen:
1 * Trek je (stoute) schoenen aan, en loop eens af op een boom, grasspriet of bloem.
2 * Ga ernaast zitten, of blijf erbij staan. Haal diep adem.
3 * Richt nu al je aandacht op dit stukje natuur. Hoe ziet het eruit, hoe voelt het, hoe ruikt het. Hoor je ook iets? Hoe voel je je eigenlijk? Kijk met de nieuwsgierigheid die we gisteren geoefend hebben naar dit wezen (want ja, ook planten zijn wezens).
4 * Als je uitgekeken bent, loop dan nog verder door het park, bos, of natuurgebied en neem een ‘natuur-bad’
5 * Blijf zo lang als je wil buiten.

Wist je dat ze in Japan zoiets doen als ‘natuur-baden’? Dat heet: Shinrin-Yoku Het is een praktijk van in en met de natuur zijn. Uit onderzoek blijft dat ons in de natuur begeven een kalmerend effect heeft op de geest en het lichaam.

Wat je kan doen om je in het dagelijks leven meer met natuur te omgeven: Zet een mooie natuurfoto als screensaver op je computer? Puur het kijken naar natuur (ook op foto’s) heeft al dit effect op ons. Maar gun jezelf ook af en toe ‘ the real deal’

Laat je HIER weten hoe je de oefening vond?