Mindful Mei: Dag 17 – Obstakels

Mindful Mei: Dag 17 – Obstakels

Hoe leuk en aardig de mindfulness oefeningen ook zijn die je elke dag kan doen, je zal vast wel gemerkt hebben dat het niet altijd makkelijk is om ze te doen. Praktisch gezien is er soms geen tijd en ruimte (ook al duurt een oefening maar 5 minuten) en kom je er simpelweg niet aan toe.

Andere keren speelt er mee dat er iets in je leven speelt waar je op dat moment veel mee bezig bent. Je aandacht ergens bijhouden is lastig als je gedachten steeds afdwalen naar iets moeilijks waar je op dit moment mee worstelt, of iets lastigs waardoor je gestrest bent.

Hoe ga je meestal om met obstakels? Ze zijn niet fijn, dus meestal heb je er geen zin in. Druk je ze misschien weg? Doe je alsof ze er niet zijn? En blijven ze dan steeds in de achtergrond aan je knagen? Dat werkt dus niet.

Vandaag geven we ruim baan aan de obstakels of weerstand die we voelen. Zonder de berg eens goed te bekijken, ga je immers nooit uitvinden hoe je eroverheen kan klimmen. Hoe hard je ook voor een storm uitrent, uiteindelijk haalt die je altijd in.

1 * Ga zitten, sluit je ogen en haal diep adem.
2 * Nodig een lastig gevoel uit. Iets waar je op dit moment mee worstelt of waar je het moeilijk mee hebt.
3 * Zeg met je innerlijke stem tegen jezelf: “Ik heb het hier heel moeilijk mee. Het IS ook moeilijk. Het is okee dat ik dit lastig vind.”
4 * Concentreer je dan weer op je ademhaling, net zolang tot je helemaal bij je ademhaling bent.
5 * Als je er klaar voor bent kun je nog eens je teen in het water steken. Nodig je lastige gevoel uit.
6 * Erken weer dat het lastige gevoel er is. Dat het okee is om dit lastig te vinden. Dat je jezelf mag toestaan om het lastig te vinden, en dat je het niet meteen hoeft op te lossen.
7 * Beweeg weer naar je ademhaling met je aandacht.
8 * Herhaal deze beweging van de adem naar je gevoel en terug zo vaak als je wil. Of blijf bij je ademhaling, als je het wel genoeg vindt.

Obstakels horen bij het leven. Je komt ze tegen en zal ze blijven tegenkomen. Of ze nu klein zijn of groot. Het enige wat je kan doen is ermee leren omgaan. Deze oefening geeft je alvast een handvat om daarmee te beginnen.

Laat je HIER weten hoe jij het vond?