Mindful Mei: Dag 16 – Nachtrust

Mindful Mei: Dag 16 – Nachtrust

Hoe heb jij vannacht geslapen?

Misschien ben je wel geïnteresseerd in Mindfulness omdat je je moe of zelf uitgeput voelt. Goed slapen is essentieel om je lekker te voelen, en een goede nachtrust is de makkelijkste weg naar geluk.

Als je uitgeslapen bent, kan je tegen een stootje. Je bent emotioneel stabiel, je voelt je frisser en energiek, je hersenen werken beter… Eigenlijk is een goede nachtrust overal goed voor! waarom is het dan soms zo moeilijk om goed te slapen?

Soms offer je slaap op, omdat je een deadline moet halen. Het is begrijpelijk dat dat soms voor komt. Andere redenen dat je slaap op offert zijn minder duidelijk:

Je maakt je bijvoorbeeld ergens zorgen over en ligt daarom de hele nacht te piekeren. Dit lost je zorgen meestal niet op, en het gebrek aan slaap maakt dat je nog minder goed bestand bent tegen de twijfel. Andere keren blijf je te lang op omdat je iets op je telefoon aan het lezen was, of omdat je een saai televisieprogramma keek, en ineens is het al na twaalven.

Hoe beter je slaapt, hoe beter je je aandacht kan houden bij het huidige moment. Daarom is vandaag de opdracht: Verzin een slaap-ritueel voor jezelf. Ga er even voor zitten op wat voor een manier jij het liefste de dag wil afsluiten + schrijf je ritueel op. En hou je er aan!

Denk bijvoorbeeld aan:
* Zorg dat je computer en andere elektronische apparaten uitzet om 21:30 en kijk er pas de volgende dag weer naar. Het kijken naar schermen met blauw licht voorkomt de aanmaak van melatonine, het slaaphormoon. Door dus ‘nog even’ op je telefoon te kijken voordat je slaapt, verstoor je je eigen nachtrust.
* Ga elke dag om ongeveer dezelfde tijd slapen. Zo went je lichaam aan een ritme, en zal datzelfde slaaphormoon opgebouwd worden tegen de tijd dat je gaat slapen. Dan helpt de natuur je een handje met je voornemen.
* Neem ‘s avond 5 tot 10 minuten de tijd om wat voor een stressvolle piekergedachten er ook zijn de ruimte te geven, vraag je af of deze gedachten ‘waar’ zijn (hint: dat zijn ze niet!), relativeer ze en laat ze los.
* Gebruik het uur voordat je gaat slapen om dingen te doen die je helpen stress en opwinding los te laten, en de chaos van de dag achter je te laten. Ga bijvoorbeeld een boek lezen, een avondwandeling maken, in bad te gaan, praat met je geliefde of doe een relaxte yoga sessie.

Wat is jouw nachtelijk ritueel vanaf nu?

Laat je het HIER weten?