Mindful Mei: Dag 14 – Stilte

Mindful Mei: Dag 14 – Stilte

Stilte. Het is iets waar je soms bang voor kan zijn.

Een ongemakkelijke stilte in een gesprek is een van de grootste angsten bij een date bijvoorbeeld. Het is aantrekkelijk zo’ stilte op te vullen met gebabbel, omdat anders gedachten opkomen als: “Ben ik wel interessant genoeg? Zie ik er wel leuk uit? Zit er iets tussen mijn tanden?” Etc, je herkent het gevoel vast wel.

Stilte overvalt ons ook soms als je alleen bent, dan grijp je vaak naar de telefoon. Je check je berichtjes en social media, alles om maar niet geconfronteerd te worden met dat gevoel van ongemak. Zodra er verveling of ongemak de kop op steekt, wil je het ogenblikkelijk wegpoetsen.

Maar stilte is ook iets prachtigs, en iets wat we nodig hebben. Doordat je uit angst de stilte wegduwt, kom je er nooit achter wat je innerlijke stem je te vertellen heeft. Die laat zich namelijk alleen horen in stilte.

Vandaag zoeken we dus de stilte op. Leg je telefoon weg, of doe hem uit. Ga bijvoorbeeld naar buiten zonder dat ding mee te nemen, en ga eens ergens op een bankje zitten. Of installeer je op een fijne plek in huis (languit op de bank bijvoorbeeld) en zorg dat je niet gestoord wordt.

Neem de tijd voor deze oefening. Heb je 15 minuten of langer?

1 * Je kan je ogen dicht doen als je dat fijn vindt, maar je kan ze ook open houden.
2 * Voel je lichaam en je ademhaling. Voel hoe je contact maakt met de ondergrond waarop je zit of ligt.
3 * Verder hoef je niets bijzonders te doen. Merk op wat voor een gedachten en ideeën er opkomen. Wat speelt er op dit moment bij jou? Luister ook af en toe naar de stilte.
4* Steeds als je merkt dat je piekert of een lastige gedachte tegenkomt, kan je je aandacht weer op je lijf en ademhaling richten en luisteren naar de stilte. Zo maak je ruimte voor nieuwe indrukken die vanzelf weer opkomen.
5 * Ik noem dit doelgericht dagdromen. Je dagdroomt met geen ander doel dan het dagdromen zelf. De stilte geeft jou een basis om te kunnen dwalen.