Mindful Mei: Dag 12 – Verwen jezelf!

Mindful Mei: Dag 12 – Verwen jezelf!

Goed voor jezelf zorgen is een van de belangrijkste waarden van Mindfulness. Maar… hoe doe je dat precies?

Meestal kom je erachter dat je wel wat mindfulness zou kunnen gebruiken als je ver over je eigen grenzen bent heen gegaan. Je zegt JA tegen van alles wat er op je pad komt, soms omdat je er ontzettend veel zin in hebt, soms omdat je geen nee durft te zeggen. Als dan je bord vol ligt met duizend-en-een klusjes die gedaan moeten worden, vergeet je al snel wat jij nodig hebt.

Een afspraak afzeggen met je baas of met een vriend, dat doe je niet zo snel. Maar als je met jezelf afspreekt dat je vroeg naar bed zal gaan, gezond wil eten, eens een lekkere wandeling in het park wil maken, naar de sportschool gaat of een heerlijke avond lekker niets wil doen… dan zeg je die afspraak met jezelf soms toch af. Omdat er iets ‘belangrijkers’ is dat je moet doen.

Vervolgens komt er een schuldgevoel dat je je niet hebt gehouden aan de afspraak met jezelf, krijg je daar negatieve gedachtes over, en geef je je op de koop toe nog een rotgevoel ook. Soms zo erg dat je vindt dat je die fijne afspraak met jezelf niet ‘verdient’. Na een tijdje in die molen gezeten te hebben, heb je behoefte aan weldaad en begin je met mindfulness. Doe jij daarom mee? Welkom!

Vandaag gaat het hierover: Afspraken met jezelf zijn de belangrijkste afspraken die je maakt. En mild of lief zijn voor jezelf is de enige manier waarop je het voor jezelf makkelijk kan maken die afspraken te houden. Denk maar in: met strengheid krijg je kinderen ook niet naar bed of aangekleed. Wij werken allemaal precies zo.

Wat je vandaag dus mag doen is het volgende:
1 * Ga eens zitten met je ogen dicht, haal diep adem en stel jezelf de vraag: Als ik iets heel fijns mag doen voor mijzelf, waar heb ik vandaag behoefte aan? (het kan iets kleins zijn zoals een wandelingetje in het park tijdens de lunch of mooie bloemen kopen en op tafel zetten)
2 * Beweeg hemel en aarde om voor elkaar te krijgen wat in je opkwam. Aan jezelf geven wat je nodig hebt is het aller belangrijkste wat je vandaag (of morgen, of elke dag) zal doen.
3 * Als je het ding doet waarmee jij jezelf vandaag verwent: geniet ervan zonder schuldgevoel. Dit is je huiswerk voor vandaag. Als je merkt dat je gedachten afdwalen naar dingen die je nog ‘moet’ doen. Richt je aandacht op je ademhaling en op je zintuigen. Richt je aandacht op je lichaam om jezelf steeds terug te brengen naar het HIER-EN-NU. Iets fijns voor jezelf wil je immers wel meemaken ­čÖé

Geniet van dit moment voor jezelf. Je verdient het.
Laat je weten wat je hebt gedaan/hoe het was?

Liefs, Nicoline