Mindful Mei: Dag 11 – Dankbaarheid

Mindful Mei: Dag 11 – Dankbaarheid

Een van de krachtigste dingen die je kan doen om de wereld met een frisse blik te bekijken, is dankbaarheid oefenen.

Je hebt vast weleens meegemaakt dat iemand onverwacht iets vriendelijks voor je deed, of dat een lastig klusje je op het nippertje was gelukt. Daarna overvalt een gevoel van dankbaarheid je dat eventjes bij je blijft, en de gebeurtenissen en wereld om je heen een glanzend randje geeft.

Het mooie is dat dankbaarheid niet alleen onverwachts kan komen, maar ook geoefend kan worden. Als je van dankbaarheid oefenen een wekelijks moment maakt, zal je merken dat het glanzende randje als vanzelf de wereld zal gaan omhullen. Je aandacht wordt breder, en de wereld wordt mooier.

Doe je mee met de oefening?

1 * Ga zitten, haal eens diep adem en sluit je ogen.
2 * Denk dan aan een ding of situatie waar je dankbaar voor bent (bijvoorbeeld dat de zon schijnt, dat je een fijne partner of vrienden hebt, dat een leuke uitdaging op je pad is gekomen, dat je elke dag te eten hebt, dat je hebt geleerd dat je je aandacht kan richten)
3 * Merk op wat voor een gevoel de situatie in je oproept, voel je het in je buik? In je borst? In je hoofd? Voelt het warm of koud? Is het statisch of beweegt het?
4 * Laat de situatie los en laat een ander moment toe waar je dankbaar voor bent. Onderzoek elk dankbare moment met dezelfde nieuwsgierigheid. Soms kan je overspoeld worden door emotie tijdens deze oefening. Laat het gebeuren, sta jezelf toe om te voelen wat je voelt.
5 * Bedank, als je wekkertje gaat, ook jezelf dat je de tijd hebt genomen voor deze oefening.

Je kan ook een dankbaarheidsdagboek maken. Dat is een dagboek (of schrift) waarin je ‘s avonds voordat je gaat slapen 3 dingen in op schrijft waar je die dag dankbaar voor was. En voor vandaag kan je je 3 dingen misschien onder dit bericht zetten! Ik ben benieuwd 🙂

Mijn drie dingen waar ik op dit moment dankbaar voor ben:
1. Mijn designer Toos Hartog die zulke prachtige logo’s en branding gemaakt heeft voor Mindful Mei. Elke dag weer verheug ik me op haar mooie plaatjes. Wat fijn om iemand te kennen die zo goed aanvoelt wat past bij Mindful Mei, zodat ik jullie kan inspireren met mooie beelden.
2. Mijn hartsvriendin woont in het buitenland. Zij is vandaag jarig. Ik ben zo dankbaar dat we elkaar na al die jaren nog zoveel spreken en liefhebben. En toen ik haar feliciteerde kwam ik er bovendien achter dat ze deze maand elke dag meedoet met Mindful Mei! Ik voel me verbonden.
3. Vanochtend toen ik wakker werd, scheen de zon door het gordijn heen op mijn gezicht. Om wakker gekust te worden door een zonnestraal is de beste manier van wakker worden. Ik heb een stralend humeur en ben zo blij dat de zon er is. Blij ook dat jullie er allemaal zijn die dit meelezen!

Nu jij!
Liefs, Nicoline