Mindful Mei: Dag 10 – Routine

Mindful Mei: Dag 10 – Routine

Met 10 dagen op weg met Mindfulness, begin je misschien al het een en ander op te merken. Dat je vaker je ademhaling voelt bijvoorbeeld, of dat je ineens dingen opvallen in de wereld om je heen, waar je eerder niet zo bij stil stond.

Vandaag gaan we ons richten op routinehandelingen. Dat zijn handelingen die je elke dag doet, zoals bijvoorbeeld sokken aantrekken, tanden poetsen, jezelf afdrogen na het douchen, naar je werk toe rijden, of andere activiteiten die ineens te binnen schieten.

Routine lijkt soms een vies woord. Als we veel dezelfde dingen meemaken, voelen we ons leven soms als een sleur. Toch zijn routine handelingen alles behalve saai! Je vertelt aan vrienden niet vaak over de kleine klusjes die je uitvoert om de deur uit te kunnen op een dag, maar bijvoorbeeld wel over bijzondere ervaringen zoals een vakantie. Terwijl ons leven voor het grootste deel uit routine bestaat!

Waarom besteden we zo weinig aandacht aan het alledaagse?

Vandaag gaan we dat dus wel doen! Kies een handeling, zoals bijvoorbeeld handen wassen, of een van de voorbeelden van hierboven. Vanaf nu ga je de rest van de maand kijken of je deze routinehandeling elke dag een keer met aandacht kan doen. Of doe in ieder geval deze routine handelingvandaag!

Ik noem hier het voorbeeld handen wassen, maar kies een handeling die JIJ wil kiezen:
1 * Zet te kraan aan en zie het water lopen
2 * Breng je handen met aandacht onder de kraan, en voel het contact van je huid met het water.
3 * Doe zeep op je handen. Voel de substantie van de zeep en merk op wat je ruikt. Voel de aanraking van je handen met elkaar.
4 * Spoel je handen af, en droog of dep je handen met aandacht.

Zo kan je een moment van mindfulness brengen in de alledaagse momenten! Welke routinehandeling kies jij?