Mindful Mei: Dag 7 – Ademhalen

Mindful Mei: Dag 7 – Ademhalen

Het is vandaag zondag, en de komende weken zal zondag een bijzondere plek innemen in de week. Zondag (of zendag 😉 ) is een dag voor reflectie. Ik wil je dus uitnodigen om vandaag niet alleen de oefening te doen, maar er ook over na te denken wat je uit deze maand wil halen. Hoe denk je dat mindfulness een rol kan spelen in je leven? Waarom doe je mee met deze maand?

Het is goed om soms na te denken over onze intenties, en die zo nodig te vernieuwen of aan te passen. Met een wens of gedroomde uitkomst wordt het namelijk makkelijker om je er toe te zetten de oefeningen te doen. Dat geldt overigens niet alleen voor mindfulness, maar voor alle plannen die je hebt. Door voor jezelf uit te spreken/op te schrijven wat je droom is, heb je ineens een duidelijke richting en kom je in beweging. Je weet dan immers waarom je het doet!

VANAVOND om 20:00 uur ga ik LIVE op Facebook, om samen een korte meditatie te doen. Doe vooral mee als je samen wil mediteren!! Ook als je vragen wil stellen of je intentie of wens voor de komende maand wil delen: Wees welkom!

De ademhaling is de basis waarmee we afgelopen week elke oefening begonnen zijn. Eerst moest je een aantal keer ademhalen, en dan de aandacht op een zintuig richten. Vandaag gaan we de aandacht nergens anders op richten dan op de ademhaling.

Trek voor deze oefening 5 minuten uit. Zet zo nodig een wekkertje voor jezelf.

1 * Ga rustig zitten. Voel hoe je zit, en sluit dan met aandacht je ogen.

2 * Neem een moment om aan te komen in je houding/in je meditatie. Ga bijvoorbeeld je zintuigen een voor een langs om te kijken wat er NU speelt. Wat hoor je? Wat voel je? Wat proef je? Wat ruik je?

3 * Blijf met je aandacht bij de neus, en voel hoe je in- en uitademt. Voel dan ook je buik op en neer gaan op het ritme van de ademhaling. Waar voel jij je ademhaling het beste?

4 * Tel je ademhaling. Tel 1 voor de inademing, 1 voor de uitademing, tel daarna 2 voor je in- en uitademing. Tel in totaal tot 10, en begin dan weer opnieuw bij 1, 2 ,3 enz.

Wat je misschien zal merken is dat je soms de tel kwijt raakt. Er komt bijvoorbeeld een afleidende gedachte langs. Begin dan weer opnieuw te tellen bij 1. Je mag zo vaak opnieuw beginnen als je wil, of als nodig is.

Weet dat afleiding sowieso zal komen, en dat dat helemaal OK is. Je hoeft er alleen op te wachten wanneer het gebeurt. Het tellen is puur een manier om het makkelijker op te kunnen merken. Opnieuw beginnen met tellen doe je dus niet als het ‘verkeerd’ gaat, het is juist een gevolg van opmerkzaam zijn!

Je kan ook je ademhaling volgen zonder te tellen, maar dan zal je waarschijnlijk sneller afgeleid raken. Bovendien heb je minder kans om de afleiding voor jezelf op te merken. Doe wat voor jou goed voelt!