Mindful Mei: Dag 6 – Ruiken

Mindful Mei: Dag 6 – Ruiken

Het is zaterdag en vandaag gaan we eens zien hoe het met ons reukvermogen gaat. De hele wereld is vol met geuren, maar ook hier letten we doorgaans meestal niet op. Soms fiets je ‘s ochtends langs een bakker, of kom je langs een boom die toevallig net een heerlijk geurige bloesem aan zijn takken heeft. Dan word je blij verrast, voel je je licht en verandert meteen je humeur.

Soms wordt je op een minder prettige manier geconfronteerd met geuren in de wereld om je heen. Je bent bijvoorbeeld in de hondenpoep gaan staan, of er staat iemand naast je in een volle trein die een enorm zwaar parfum op heeft. Ineens een pregnante geur in de neus, die je graag zou ontlopen.

Geuren, of ze nu fijn of niet zijn, hebben een ding met elkaar gemeen. Ze overvallen je wanneer ze op te merken zijn. Dus altijd in het moment. Verder beïnvloeden geuren op een heel directe manier je gedachten en hoe je je voelt. Je bent je daar alleen bewust van, als de geur heel heftig is.

Toch zijn geuren ook op te merken op alle andere momenten. Elk moment heeft een geur, en elk moment ruikt anders. Je huis bijvoorbeeld. Hoe ruikt dat? De geur van je huis merk je meestal ineens weer op als je lang op vakantie bent geweest.

Maar ook de buitenwereld is een grote ontdekkingsreis aan geuren. En die gaan we vandaag onderzoeken! Het is immers zaterdag, dus kijk of je een wandelingetje kan maken in het park of in het bos. Koop anders een heerlijke bos bloemen voor jezelf, of kies iets anders om te ruiken:

1 * Ga naar de plek waar jij je zintuig ruiken gaat onderzoeken. Het liefste ergens in de natuur. Neem de tijd om wat rond te lopen, en je andere zintuigen te laten werken. Zien, horen, voelen en proeven.. Als je buiten bent werken ze allemaal op volle toeren samen!

2 * Haal terwijl je rondloopt rustig adem door je neus. Zoek dan de plek op waar jij wil oefenen en ga daar op een bankje zitten, tegen een boom aan leunen, of sta stil waar jij je prettig voelt.

3 * Sluit je ogen een moment en richt al je aandacht op het gevoel aan de binnenkant van je neus. Terwijl je ademhaalt kan je misschien voelen dat je inademing je neusvleugels aan de binnenkant een beetje laat afkoelen. Als je uitademt komt de lucht op lichaamstemperatuur weer langs je neusvleugels naar buiten.

4 * Richt dan je aandacht op het ruiken. Welke geuren kan je allemaal opmerken? Verandert de geur met elke volgende ademhaling? Wat voor een fysieke gewaarwordingen, gedachten of emoties roept deze geur op?

5 * Misschien merk je dat je niet met elke inademing je helemaal kan concentreren op het ruiken. Dat is normaal. Soms dwalen je gedachten wat af, soms krijg je kriebel in je neus, of neemt het gevoel van kou in de neusvleugels je aandacht helemaal in beslag. Als je dit merkt, adem dan een keer door je mond, of richt je aandacht gewoon op de adem in plaats van op het ruiken.

6 * Als je er klaar voor bent. Ruik dan de wereld opnieuw. Kan je de verschillende geuren die je ontwaart labelen? Zijn alle geuren er de hele tijd, of ruik je soms het ene sterker dan het ander?

7 * Herhaal de oefening zo nodig tijdens je wandeling op andere plekken.