Mindful Mei: Dag 5 – Proeven

Mindful Mei: Dag 5 – Proeven

We zijn deze week langzamerhand alle zintuigen aan het langsgaan. Vandaag, op bevrijdingsdag, gaan we het zintuig proeven onderzoeken. Je hebt er stiekem vast al wat van meegekregen tijdens het Mindful Kopje Thee, maar nu leggen we de focus op smaak.

1 * Kies iets kleins om te proeven, een rozijn, een stukje chocola, een stukje van een appel of een plakje banaan of iets anders wat je in een bijtklaar stukje gesneden hebt. Leg het klaar en richt je aandacht een moment op de adem.

2 * Kijk naar het stukje voedsel dat voor je ligt. Zie de vorm, zie de kleur, zie waar er licht op valt en waar de schaduw. En kijk dan nog iets beter. Stel dat er nog een rozijn, stukje chocola of appel naast zou liggen, zou je deze dan herkennen?

3 * Stel je voor dat je dit stukje eten in je mond stopt, en merk op wat er gebeurt. Loopt er speeksel in je mond? Kan je het al bijna proeven, nog voordat het in je mond is?

4 * Richt je aandacht op je vingertoppen en pak het stukje eten op. Voel hoe je vingertoppen het aanraken. Breng het naar je mond, en merk ook nu op wat er gebeurt. Kan je de neiging om te willen proeven/eten opmerken?

5 * Stop het stukje voedsel in je mond, maar kauw er nog niet op! Voel de vorm met je tong, en proef hoe de eerste smaken vrij komen in je mond. Misschien merk je dat je wil slikken?

6 * Kauw op jouw proefstukje en merk op welke smaken er nu vrij komen. Merk op wat voor een mondgevoel het geeft om te kauwen. Wanneer je er klaar voor bent, slik je het door.

7 * Proef ook na. Als je doorgeslikt hebt, en je mond leeg is, kan je in de binnenkant van je mond nog naproeven. Blijf net zolang naproeven totdat de smaak verdwenen is.

Dit was Mindful Proeven! Ik ben benieuwd wat jij geproefd hebt! Laat je het HIER aan mij weten? Ik ben benieuwd!