Mindful Mei: Dag 4 – Voelen

Mindful Mei: Dag 4 – Voelen

Voelen is een zintuig dat geweldig is om op in te zoomen. Je vingers en handen komen vaak als eerste in je op als je denkt aan de tastzin, maar over je hele lijf zitten zenuwuiteinden waarmee je de wereld kan waarnemen.

Deze maand, met Mindful Mei, doen we elke dag een nieuwe mindfulness oefening van zo’n 5 minuten. Doe je mee?

Als je erop gaat letten kan je je voeten contact voelen maken met je sokken en schoenen (of met de grond), je hele lijf met de kleding die om je heen hangt. Op de plekken waar geen kleding zit – meestal je handen, nek en gezicht – kan je de beweging van lucht waarnemen, een verschil van warmte en kou. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam! Zodra je je op de sensaties van het zintuig voelen richt, wordt je lijf een grote ervaringsmachine, die altijd in direct contact staat met de wereld om je heen. Dat gaan we vandaag oefenen!

Mindful kopje thee:
1 * Schenk een kopje thee in (misschien kan je hierbij je zintuigen zien en horen ook gebruiken). Ga ergens rustig zitten, met je kopje thee. Neem een aantal keer diep ademhaling.
2 * Pak dan met je handen voorzichtig het kopje thee vast. Voel het verschil in temperatuur aan de binnenkant van je handen, en aan de buitenkant. Voel hoe de warmte uitstraalt door je handen naar je polsen en armen. Als je merkt dat je afgeleid raakt, richt je blik op het kopje thee, haal adem, oefen mindful zien en richt je aandacht opnieuw op het gevoel in je handen.
3 * Als het kopje thee op drinktemperatuur is, breng het kopje naar je gezicht. Voel de warmte uitstralen naar je gezicht en voel de damp. Breng dan heel voorzichtig het kopje aan je lippen. Voel nu ook met je lippen het verschil in temperatuur, en hoe de warmte uitstraalt naar je gezicht. Merk je misschien dat er – voordat je een slokje genomen hebt – water in je mond loopt?
4 * Als je er klaar voor bent, neem een slokje thee. Richt je aandacht op het gevoel in je mond. Voel de warmte van de thee aan je tong, aan de binnenkant van je wangen, aan je tanden. Volg het gevoel van warmte door je keel heen, door je slokdarm. Misschien wel helemaal tot in je maag.
5 * Zet je kopje neer, sluit je ogen een moment en voel na. (herhaal stap 2 t/m 4 totdat het kopje leeg is)

Laat je weten hoe deze oefening voor jou was? Dat kan HIER
Ik ben benieuwd!!

Deze maand, met Mindful Mei, doen we elke dag een nieuwe mindfulness oefening van zo’n 5 minuten. Doe je mee?

Liefs, Nicoline