Mindful Mei: Dag 2 – Zien

Mindful Mei: Dag 2 – Zien

Vandaag gaan we een start maken met de zintuigen. Je zintuigen zijn je poort naar het hier en nu. Alles wat je zintuigelijk ervaart, is iets wat in het NU plaatsvindt. Wat het mooie daarvan is? Je zintuigen heb je altijd bij je! Je hoeft er alleen maar je aandacht op te richten. Laten we beginnen met het belangrijkste zintuig dat we hebben: Zien.

We leven in een visuele wereld. De hele dag krijg je indrukken binnen via de ogen. We kijken mensen na die we tegenkomen, lezen automatisch de teksten die we onder ogen krijgen, paaltjes met verkeersaanwijzingen, aanplakbiljetten en flyers, etc. Is je weleens opgevallen dat je de hele dag om je heen kijkt, maar bijna nooit echt iets ziet? Onbewust kennen we labels toe aan de hele wereld. We delen de wereld op in categorieën en verbinden oordelen en verwachtingen aan alles en iedereen wat/die we zien.

Wanneer kijk je nog zonder bedoeling? Met je ogen alleen de vormen bekijken die je voor je hebt, zonder daar verder iets mee te moeten. Het is best heel lastig, dus daar gaan we vandaag mee oefenen!

Doe deze oefening vandaag (lees de opdracht eerst voordat je begint, trek er zo’n 5 minuten voor uit):

1 * Kies iets uit wat je wil zien. Het kan iets heel alledaags zijn, zoals bijvoorbeeld de binnenkant van je handen of het kopje thee dat toevallig voor je staat. Maar misschien wil je wel een mooi kunstwerk kiezen, heerlijk uit het raam kijken, of op een bankje in het park zitten. Of kies – heel spannend – om in de ogen van je mindful mei-buddy te kijken. Welk onderwerp je precies kiest, maakt niet uit. Je kan de oefening ook vaker dan eens doen.
2 * Ga er goed voor zitten, zorg dat er genoeg licht is om te kunnen zien en sluit dan je ogen. Haal een paar keer diep adem, en volg je ademhaling met aandacht. Als je er klaar voor bent, open je langzaam je ogen, terwijl je rustig blijft doorademen. Misschien kan je je voorstellen dat je je ogen voor het allereerst opent. Hoe zou dat voelen?
3 * Kijk naar jouw gekozen onderwerp alsof je het nog nooit eerder gezien hebt. Onderzoek het met je blik. Bekijk de vormen, details, licht en schaduw. Als je merkt dat zien overgaat in staren kan je opnieuw focussen op je frisse blik. Wat je ook kan opmerken is dat er gedachten op komen met een label of oordeel. Misschien vind je iets wat je ziet leuk of juist stom. Je kan dan voor een moment je ogen sluiten, opnieuw je ademhaling volgen en als je er klaar voor bent weer kijken.

Laat me weten wat jouw ervaringen zijn met het zintuig zien! Waar heb je naar gekeken? Wat viel je op? Hoe voelde je je tijdens de oefening? En hoe voelde je je na afloop?

Laat HIER je reactie achter!