Meditatie Challenge Dag 5: Balans

Meditatie Challenge Dag 5: Balans

De afgelopen dagen zijn we in de Meditatie Challenge met verschillende onderwerpen bezig geweest. Kijken met een beginners blik, vrienden worden met je ademhaling en schakelen tussen de doe- & zijn-modus. Gisteren kwamen we erachter dat veel van de obstakels die we tegenkomen in meditatie afkomstig zijn uit het vastzitten in de doe-modus, terwijl we in meditatie eigenlijk in de zijn-modus willen zakken. Hoe houden we de twee in balans?

7 houdingskwaliteitenDe beste manier om met obstakels om te gaan in meditatie is met mildheid. Als je dus een resultaat uit je meditatie wil halen, laat mildheid en de milde blik je resultaat zijn. Twee valkuilen die uit de doe-modus afkomstig zijn:
– harder werken: “je moet je aandacht er nu bijhouden” en – opgeven: “het gaat me toch nooit lukken”. Door een milde houding aan te nemen beland je automatisch in de zijn-modus, en kun je ook deze valkuilen onderzoeken met je vriendelijke blik.

In plaats van een resultaat na te streven, stelt mildheid je in staat bij het proces te blijven. Misschien is het niet precies zoals je wilt of je je hebt voorgesteld, maar het is alsnog de moeite waard. Een ervaring die op zichzelf onderzocht mag worden. Met mildheid neem je een houding aan van vertrouwen. Erop vertrouwen dat het goed is wat je doet, en dat de rest vanzelf zal volgen. Je wordt dus vriendelijker voor je denkgeest, die wel kritisch kan zijn of niet bij de les wil blijven. Voor emoties, die soms ongevraagd aankloppen. Voor al de automatische patronen waarin je vervalt als je het bewustzijn eventjes laat vieren.

We vertalen het woord mindfulness vaak met het woord aandacht, maar eigenlijk is dat niet helemaal correct. Het oorspronkelijke woord voor mindfulness is Sati een woord uit het Pali (de taal die wordt gebruikt in de oude geschriften van het Theravada-Boeddhisme). Sati betekent het herinneren van je aandacht. In de betekenis van dit woord ligt dus besloten dat je af en toe de draad kwijt raakt, net zoals we allemaal meemaken in meditatie, en dat we ons kunnen herinneren om weer terug te keren. Een term uit het Pali die hand in hand gaat met Sati is Sampajanna dit woord betekent alertheid.

BIRDHANDEr zijn dus drie factoren aanwezig in meditatie: Sati en Sampajanna en als derde: het constant balanceren van deze twee. Soms moet je iets alerter zijn, en soms kun je de teugels een beetje laten vieren. Je kan de spanningsboog van je aandacht tijdens meditatie voorstellen als een vogeltje dat je in je handen houdt: We knijpen onze handen niet samen, dan gaat het beestje dood. Maar we houden onze grip ook niet te los, dan vliegt de vogel weg. Hoe harder je de aandacht knijpt in meditatie, hoe meer je in de doe-modus raakt. Maar als je de aandacht helemaal niet vasthoudt, dan vervliegt die. Ook dan raak je uit je meditatie.

Door alertheid in balans te houden met het herinneren van je aandacht, kun je steeds opnieuw beginnen. De tools om zo te kunnen balanceren hebben de we in de afgelopen dagen allemaal beoefend. De beginners blik, ademhaling en het bewustzijn van je valkuilen, het zijn allemaal factoren in je meditatie die kunnen helpen om de milde houding te vinden. En met een milde grip, blijft de vogel in je hand.

Doe met jezelf deze oefening gedurende de dag: 

Vandaag gaan we oefenen met de milde blik. Als je merkt dat je vandaag streng bent voor jezelf of kritisch, kijk of je je vriendelijke milde blik kan gebruiken om de gedachtes te verzachten. Als we te kritisch zijn, dan knijpen we de vogel dood. Het is lastig hier de juiste toon te vinden, want boos worden op jezelf OMDAT je boos bent op jezelf gaat niet helpen. Net zoals in meditatie kunnen we op zo’n moment weer terugkeren bij de ademhaling en onderzoekend naar onszelf kijken. Wat zit er voor een gevoel achter? Hoe het voelt als we de vogel laten vliegen ervaren we allemaal in meditatie, dus daarmee oefenen we morgen verder!

Succes

Liefs, Nicoline

Ben nog NIET begonnen met de challenge maar wil je wel meedoen?
Instromen kan altijd! HIER kan je de groep vinden.