Meditatie Challenge Dag 4: Obstakels

Meditatie Challenge Dag 4: Obstakels

Vandaag is de 4e dag van de Meditatie Challenge! Het midden van de week. De helft zit er al op, en de helft moet nog komen. Gisteren zijn we de verschillende houdingen gaan onderzoeken die we aannemen in ons leven. De doe- en de zijn-modus. Beide houdingen zijn belangrijk, maar als je mediteert zoek je de zijn-modus op. Deze houding vasthouden is niet makkelijk, en zodra je haar kwijtraakt kom je obstakels tegen, en dat is het thema van vandaag. Hoe gaan we om met obstakels?

Je kan in je meditatie merken wanneer het doen het overneemt. De signalen hiervoor zijn ongeduld, lichamelijke onrust en een sterk commentaar uit de geest. Misschien komen er gedachtes aan wat je allemaal nog moet doen, gedachtes over ‘tijd aan het verspelen zijn’ of een innerlijke criticus die eventjes vol oordelen aan je wil vertellen wat je allemaal niet goed doet. Het zijn mentale obstakels die horen bij het leren mediteren.

one-huge-obstacleJe bent dan suggesties aan het maken voor een nuttigere tijdbesteding, of maakt negatieve vergelijkingen. ‘Doe ik het wel goed?’ en ‘Het lukt toch nooit’ zijn bekende gedachten. Ze komen voort uit verwachtingen die je hebt over meditatie. Misschien verwacht je dat het prettig aan zal voelen, of dat de meditatie je tot rust zal brengen. Deze aanname verwar je vervolgens als het doel van meditatie.

Weet dat er eigenlijk niet echt een doel aan meditatie verbonden is. We leren onszelf in onze oefening langzamerhand kennen natuurlijk, maar van één enkele meditatie kun je niet een bepaald resultaat verwachten. Mindfulness, of aandachtigheid is een proces. Het volgt zijn eigen weg, en is de ene dag sterker dan de ander. Stap na stap ben je aan het onderzoeken, en soms ga je ineens de bocht om en is er weer een ander landschap om te verkennen.

meditate2Door te blijven oefenen kom je steeds ontwikkelingen tegen, die misschien wel heel anders zijn dan je oorspronkelijk had verwacht. Als er een resultaat komt, dan is dat steeds los van jouw oordelen of analytisch denken. En dat werkt heel lastig.

Op het moment dat je vindt: ‘ik heb nu zo hard en lang gemediteerd, nu moet er toch een inzicht of een aangenaam gevoel komen, dan blijft een resultaat misschien uit. Daarvan kun je gefrustreerd raken. En soms valt een resultaat je ineens toe. Zomaar! Een inzicht op de fiets, een mooi gestolen moment waar je met volle aandacht bij blijft, of een rustige en aandachtige meditatie.

Wat het verraderlijke daarvan is, is dat áls je een keer een prettige ervaring hebt, je doe-geest, je denk-geest, je analytisch vermogen tegen jezelf zegt: ‘kíjk dát is een fijne ervaring. Dit moet zijn wat mensen bedoelen als ze zeggen dat meditatie fijn is.’ ‘Zo hoort het’. Vervolgens maak je deze zijnstoestand nooit meer mee, iedere ervaring is immers uniek. De zoektocht naar het gevoel beïnvloed je mogelijkheid om in de zijn-modus te vervallen.

obstacles arte the pathKunnen we er dan niet beter in worden? Uiteraard, aandacht werkt als een spier die je kan oefenen. Hoe vaker je deze aandachtsspier gebruikt, hoe sterker die wordt. Dus zonder oefenen gebeurt er helemaal niets. Maar heb geduld, en behoud je nieuwsgierigheid. Je beginners mind en je ademhaling zijn hierin je beste vrienden. De beginners mind voor de onderzoekende blik, en de adem als je lifeline. Zo wordt ieder obstakel een avontuur, en kun je ze zien als leermeesters op het pad naar zelfkennis.

 

Doe met jezelf deze oefening gedurende de dag: 

Doen & Zijn sluiten elkaar niet uit. Zo kunnen we ook dingen doen, vanuit de zijn-modus. Neem als voorbeeld je handen wassen. Dat doen we allemaal wel een aantal keer per dag. Als je vandaag je handen wast gebruik je al je zintuigen. Kijk naar het water dat uit de kraan stroomt. Voel met je handen aan het water. Hoe voelt het aan? Voel ook hoe je handen elkaar aanraken. Wees je bewust van de bewegingen die je maakt, van binnenuit. Hoe is het om op zo’n manier je handen te wassen? Zo oefen je DOEN vanuit ZIJN.

Succes!

Liefs, Nicoline

Ben nog NIET begonnen met de challenge maar wil je wel meedoen?
Instromen kan altijd! HIER kan je de groep vinden.

barrier obstacle