Meditatie Challenge. Dag 1: Beginnen

Meditatie Challenge. Dag 1: Beginnen

Een goed begin: Met iets nieuws beginnen is altijd bijzonder. Het is vaak spannend, onwennig en anders. Als je aan het begin staat van iets, ben je nog onbevangen en sta je open voor alle mogelijkheden.

Vandaag ben je begonnen met de Meditatie Challenge. Te gek! Misschien is het de eerste keer dat je probeert te mediteren of pak je de gewoonte weer op na een lange tijd. Wellicht heb je al een gewoonte, maar wil je wat verdieping vinden en een goede stok achter de deur! Wat je reden ook is, het is altijd goed om te weten waaraan je precies begint: In meditatie ontwikkelen we een bepaalde vorm van aandacht. Het populaire woord daarvoor is mindfulness. Beginnen speelt in aandacht belangrijke rol.

Mars-Rocket-somewhere-exploreIeder ogenblik, iedere ademhaling, elk moment dat je je aandacht richt is een nieuw begin. Je aandacht kan namelijk alleen bestaan in het hier-en-nu, en dat moment begint steeds weer opnieuw. In sommige gebieden van het leven voelt het frustrerend om steeds opnieuw te moeten beginnen. In meditatie en mindfulness echter is het steeds opnieuw beginnen onderdeel van de oefening.

Met nieuwsgierigheid en verwondering probeer je de momenten te onderzoeken zoals ze langskomen. We noemen deze houding wel de Beginners Mind. Deze houding vast houden is een uitdaging als je al lang mediteert, maar wel noodzakelijk. Stel je de komende week dus bij iedere meditatie voor dat je een ontdekkingsreiziger bent, een onderzoeker. En dat je wellicht op het punt staat iets bijzonders te ontdekken!

Weet dat de ervaringen die je tegen komt altijd nieuw zijn. Bekende gevoelens, terugkerende gedachten, fysieke gewaarwordingen en omgevingsgeluiden. We kennen ze allemaal, maar als je ze met deze onderzoekende blik weet te vangen, zal je zien dat alles wat voorbij komt uniek is.

Je kan met jezelf een mini-oefening doen: Kijk eens met de houding van een beginner naar dit moment, terwijl je dit leest:

– Waar ben je? – In welke ruimte? – Kijk eens rond alsof je deze omgeving voor het eerst ziet. – Wat valt je op? – Welke kleuren, vormen, geluiden en geuren zijn er? – Zit je op een stoel, of loop je met je telefoon ergens rond? – Hoe voelt je je eigenlijk? – Comfortabel of ongemakkelijk? – Of speelt er iets heel anders?

Je kan deze onderzoekende houding aannemen in ieder moment, het is een kwestie van je aandacht veranderen. Albert Einstein zei ooit: “You can live your life as if nothing is a miracle, or as if everything is.” We gaan deze week met de Meditatie Challenge proberen al onze ervaringen te zien als een wonder.

Succes!

Liefs, Nicoline

Ben je vandaag NIET begonnen maar wil je wel meedoen?
HIER kun je de groep vinden.

explore_image