Koninklijke Prijs

Koninklijke Prijs

Spannend nieuws! Ik heb me aangemeld om mee te dingen naar de Koninklijke Prijs en ik wil een nieuwe poster uitbrengen!

De Koninklijke Prijs is bedoeld om jonge, talentvolle in Nederland werkzame schilders aan te moedigen in hun werk als kunstenaar. De Prijs wordt jaarlijks in het najaar uitgereikt in het Koninklijk Paleis Amsterdam. De Koning opent gelijktijdig de tentoonstelling van de winnende werken en een selectie uit de overige schilderijen.

Nu weet ik niet zeker of ik kans maak op deze prijs, maar eraan mee doen op zich vind ik al enorm spannend!

Hieronder kun je de werken zien waarmee ik mijzelf heb aangemeld. Bovendien kun je onder de werken lezen met welke motivatie ik mijzelf heb aangemeld. Voor als je benieuwd bent naar de ideeen achter mijn werk.

Ik ben zelf benieuwd naar wat jouw favoriete werk is van deze 6! Ik ben de mogelijkheden aan het onderzoeken om een poster te laten maken, dus laat een berichtje achter onderaan deze post met jouw favoriet, dan wordt die misschien wel uitgebracht als poster!

WEGDROMEN de kloof INDIAN SUMMER NIEMANDSVERDRIET PLUK DE DAG Winterwoud

Artist Statement:

Als je goed kijkt, dan zie je zoveel meer.

In mijn werk als kunstenaar probeer ik de blik waarmee je de wereld kan zien als je goed of anders kijkt te vangen of over te brengen.

Bijna dagelijks wordt de moderne mens geconfronteerd met alles wat er mis is in de wereld. Je hoeft de krant maar open te slaan, of de tv aan te zetten en het vertrouwen in de mensheid en in de wereld waarin wij leven zakt naar beneden. De wereld lijkt langzamerhand te vergaan door ons eigen toedoen. We hebben (via de krant en tv) te maken met klimaatproblematiek, oorlogen om olie, het uitsterven van soorten, en een systeem waarmee we voedsel produceren waar iedereen ongelukkig van wordt. De verbinding met de natuur lijkt verder weg te zijn dan ooit, terwijl het verlangen ernaartoe groeit. Mensen ervaren ressentiment tegen de toestand in de wereld. Alle problemen zijn zo ongrijpbaar, en men weet nooit wat het eigen aandeel erin is. Het enige wat we kunnen doen is machteloos toekijken vanaf de zijlijn.

Toch is er, ondanks deze ellende ook een wereld die prachtig is. Je hoeft niet eens vreselijk je best te doen om het te kunnen zien. We hebben het simpelweg meegekregen in onze menselijke opmaak. Iedereen is gevoelig voor mooie dingen in het leven: Liefde en vriendschap tussen mensen onderling, en in verbinding met de wereld ervaren we de pracht van de natuur. Het kan de schoonheid van iets simpels zijn als een zonnestraal die door een wolk heen valt. Zodra de mooie dingen in het leven je op vallen, lijkt de alles te transformeren in iets sprookjesachtig moois. Deze blik biedt ons dan ook ruimte om te schuilen voor sombere gedachten en pessimisme.

In mijn werk probeer ik deze blik te vangen. Je vindt dus mensen die op verschillende wijzen de wereld ervaren, in verbinding met elkaar of hun omgeving, of juist zoekend naar verbinding en daarvan verstoken. De tweedeling in onze ervaring van de wereld, die mooi en vreselijk tegelijk kan zijn, brengt een gevoel in ons leven welke iedere blik een melancholisch randje geeft. De schaduwfiguren, die in elk schilderij een rol spelen, staan voor de menselijke conditie, waarin iedereen zich kan inleven. Iedereen kan zich een rol toebedelen in mijn werk, want we maken uiteindelijk allemaal hetzelfde mee.

Juist omdat we weten dat er donkere perioden bestaan in ieder menselijk leven en dood de onafscheidelijke partner is van alles wat nu bestaat, kunnen we van simpele (of ingewikkelde) mooie dingen zo genieten. Alles wat mooi is is namelijk doordrongen van deze melancholie. Het is er NU, dus om op dit moment te ervaren, om op dit moment te bekijken en doorleven. En niets wat mooi is geeft een garantie voor de toekomst, maar dat betekent niet dat er niet van genoten kan worden. Het maakt het genieten des te belangrijker.

Verdere Interesses:

Naast mijn werk als kunstenaar, ben ik opgeleid als filosoof en werk ik als mindfulness- en meditatietrainer.

De houding waarmee ik me vol aandacht tot de wereld om mij heen verhoudt, die zo kenmerkend is voor mindfulness en filosofie, sijpelt door in alles wat ik doe, ook in mijn werk als kunstenaar. Ik hou van de natuur en van reizen. Ik onderneem reizen in de wereld waarin we leven, in literatuur, in de kunst en in mijzelf.

Alles wat mooi is kan op mijn aandacht rekenen, of dat nu het esthetisch schoon in de kunst of natuur is, of het emotioneel mooie in relaties, mensen en gevoelens.

Laat me hieronder in de reacties weten welk schilderij jij graag als Poster uitgebracht zou zien worden! En ik hoop wat betreft de Koninklijke Prijs dat je voor mij wil duimen.

Alvast bedankt!

Liefs, Nicoline