Breek uit je Automatische Piloot met deze 3 tips!

Breek uit je Automatische Piloot met deze 3 tips!

Misschien maak je het weleens mee. Je zit in de auto of op de fiets en rijdt langs een route die je wel vaker neemt. Wellicht ga je naar je werk, naar school of naar huis. Je bent diep in gedachten verzonken, of een beetje aan het wegdromen. Ineens merk je op dat je de straat inrijdt waar je naartoe onderweg was. Een heel stuk van de afgelegde route heb je onbewust afgelegd.

autopilotWe rijden vaak kilometers lang ‘op de automatische piloot’ zonder ons er feitelijk bewust van te zijn wat we doen. Ook op veel andere momenten van ons leven zijn we er niet echt van moment tot moment ‘bij’. Denk maar aan alle keren dat je je tanden aan het poetsen bent of je haar wast terwijl je alvast de dag doorneemt of bedenkt wat je tegen die vervelende collega moet zeggen.

Wie ruimt er niet weleens het huis op terwijl je met iemand aan de telefoon bent, of dwaalt af naar de boodschappenlijst terwijl we in gesprek zijn met vrienden? We kunnen duizend mijlen ver zijn, zonder ons daar bewust van te zijn. Door op de automatische piloot te opereren gaat er een hoop van het leven aan ons voorbij.

Volgens psychologisch onderzoek zijn we er slechts 50 % van de tijd echt ‘bij’. Uit datzelfde onderzoek komt naar voren dat we tijdens het afdwalen van gedachten minder gelukkig zijn. Dus wat er de helft van ons leven automatisch gebeurd, heeft het effect dat we minder geluk ervaren! Gelukkig is er iets aan te doen om de automatische piloot iets minder vanzelfsprekend te maken. En het is niet eens zo ingewikkeld!

remi listening to seaaZodra we ons bewust worden van lichamelijke gewaarwordingen en gevoelens zoals ze op dat moment opkomen, verstilt de stroom aan gedachten. Als we ons op onze zintuigen richten en alles wat er om ons heen gebeurt in real time, raken de verhalen die we intern steeds aan onszelf vertellen vanzelf op de achtergrond.

Onze aandacht verleggen naar het hier en nu, dat is precies wat we oefenen als we met Mindfulness aan de slag gaan. Het bewust worden van de automatische piloot en die leren los te laten is een proces wat steeds makkelijker gaat als we ons erin oefenen.

Breek dus af en toe los uit je automatische piloot met deze 3 tips:

  • 1. Richt je aandacht op je ademhaling. Volg hoe je adem door je neus of mond naar binnen stroomt, en hoe je buik uitzet en weer inkrimpt met het in- en uitademen. Je kan je hand op je buik leggen om deze beweging extra goed te kunnen volgen. Doe dit een aantal ademhalingen, en kijk daarna met nieuwe ogen om je heen.
  • 2. Neem tijdens de dag eens een moment om je zintuigen langs te gaan. Horen, zien, ruiken, voelen, proeven. Je kan ze om de beurt afgaan, of je richten op een zintuig en daar een minuut of twee (of drie) de aandacht voor nemen. Als je even helemaal stil bent en luistert naar je omgevingsgeluiden bijvoorbeeld, verstomd het geluid van je gedachten meteen.
  • 3. Fiets, loop of rijdt eens een andere route naar je huis/werk/school. Als je een onbekende route neemt, kan je niet in de automatische piloot terecht komen. Je weet immers niet als vanzelf waar je heen moet! Terwijl je onderweg bent, mag je goed om je heen kijken, misschien zie je wel iets bijzonders/nieuws!

Mindfulness is het succesrecept om uit de automatische piloot te stappen. Als je interesse hebt om er meer over te leren, stuur me dan een berichtje.

Succes!

Liefs, Nicoline