Mindfulness – Met aandacht leren leven

Mindfulness – Met aandacht leren leven

We zijn allemaal wel bekend met het vluchtige karakter van deze tijd. Wanneer zijn we echt aanwezig bij wat we doen? Onderweg ergens naartoe eten we bijvoorbeeld even snel iets. Terwijl je een gesprek voert met een vriend of collega schrijf je ook even een mailtje. Je brengt de kinderen naar school en moet dan ineens een telefoontje van je baas beantwoorden. We lijken steeds wel duizend dingen tegelijk te doen. Ons moderne leven en de technologie die we allemaal gebruiken zorgen ervoor dat onze aandacht versnipperd is.

Mindfulness

Misschien herken je dat je te weinig tijd hebt om dingen voor elkaar te krijgen, en breek je daar vervolgens het hoofd over. Gedachtes en zorgen , to-do-lijstjes en veroordelingen als het weer eens niet lukt om die af te krijgen razen door je hoofd. Heeft het iets te maken met het hier en nu? Nee, maar de gedachten stopzetten lukt ook niet. We houden allemaal verschillende ballen hoog: Werk, het huishouden, je relatie en/of kinderen, sociale contacten. Goed voor jezelf zorgen heeft de laagste prioriteit, “want dat kan altijd nog.”

Volgens mij maakt zo leven ons niet gelukkig.

Soms gaat een week voorbij waarin het lijkt alsof je er zelf geen deelnemer aan was. Ik maakte me (en maak me nog steeds) wel eens schuldig aan zulk gedrag. Daarvoor ben ik immers een mens. Net zoals iedereen heb ik een hoofd waar gedachtes in rondgaan die me soms meer tegenwerken dan helpen, en net zoals iedereen leef ik in een tijd waarin er zoveel dingen tegelijk op je af komen.

Herkenbaar?

mindfulness_poster_UK

Dan heb je misschien wel wat aan Mindfulness of meditatie.

Ik ben zelf jaren geleden in aanraking gekomen met Oosterse filosofie en meditatie en ben toen ook begonnen om yoga te beoefenen. Hoe vaker ik mediteerde, hoe beter dat ging. Mindfulness is namelijk een houding/vaardigheid die je kan aanleren. Net zoals je een muziekinstrument moet leren spelen of leert dansen door te oefenen, is ook Mindfulness iets dat je door te oefenen kan leren. Het is aandacht geven op een bepaalde manier, in het hier en nu en zonder oordelen. Om dit te kunnen toepassen in je dagelijks leven, om meditatie een deel van je routine te maken schept ongelofelijk veel ruimte.

img_1289

Na verschillende retraites en thuisoefening ben ik dit jaar een opleiding tot Mindfulnesstrainer gaan volgen, en ben ontzettend enthousiast om deze vaardigheid, waar ik zelf zoveel aan heb, weer door te geven aan anderen!

Mocht je met mij een Mindfulnesstraining of sessie willen doen, MAIL mij dan voor meer informatie. Je kan mij bereiken op nicoline@freelancefilosoof.com.

WAT GA JE LEREN?

  • Je leert verschillende meditatietechnieken waardoor je onderstaande uitkomsten kan gaan ervaren.
  • Je vergroot je vermogen om meer aandacht te hebben voor het hier en nu, daarmee kun je meer plezier/rust in het leven krijgen.
  • Je gaat je gedachten zien als los van jezelf en voorbijgaand van aard, waardoor je ze makkelijker zou kunnen loslaten.
  • Je gaat automatische gedachtenpatronen herkennen, waardoor de mogelijkheid ontstaat ze te kunnen veranderen.
  • Je leert contact maken met je lijf en leert ook je grenzen kennen, hierdoor kan je bewustere keuzes maken
  • Je leert omgaan met de verschillende dingen die op je af komen in je leven, zodat je een evenwichtiger mens kan worden.

NICO MEDITATE

Luister ook naar de radiouitzending van Hans Kloosterman op NPO1 over: “Mindfulness, religie voor ongelovigen.”

Klik HIER om te luisteren