Het aardbeien seizoen is geopend!

Het aardbeien seizoen is geopend!

Het was natuurlijk beter geweest als ik dit bericht vorige week had geplaatst, dan had iedereen die dit leest ook kunnen komen. Maar helaas, ik heb hier dus alleen een verslag.

Op maandag 8 juni bestond Willem&Drees 6 jaar, en ze vierden het met een aardbeienfeest/proeverij. Wat een geluk was het om daarbij aanwezig te zijn!

AARDBEI 6

We prijzen in Nederland altijd de ‘Hollandse Aardbei’, die is beter dan aardbeien uit andere landen, zo vinden wij allemaal. Onze geliefde Hollandse aardbei is echter helemaal geen aardbeienras! Het is wel zo dat het gros van de aardbeien die we in supermarkten of groentewinkels vinden van een soort zijn: de Elsanta. Waarom overal dezelfde? Het is een efficiënte en productieve aardbei. Makkelijk te vervoeren, stevig en glanzend, lekker zoet en lang houdbaar. Het is eigenlijk best logisch dat winkeliers kiezen voor zo’n makkelijke aardbei, maar er is zoveel meer onder de zon! Onze zomerkoninkjes zijn er in vele soorten en maten.

AARDBEI5

Gisteren proefden we de Sonata, Elianny, Lambada, Diamante, Darselect, Capri en dan nog een aantal soorten waarvan de naam me momenteel even ontschiet. En wat een verschil in smaken! Vorig jaar in Utopia hadden we ook zo’n 10 soorten op de akker staan, waardoor ik de verscheidenheid aan smaken al wat heb leren kennen. Jan Robben was daar mijn aardbeiencoach, die ervoor zorgde dat we een breed scala aan planten op het land hadden staan. Aan het einde van het seizoen heb ik voor hem een recept geschreven dat in zijn boek ‘Liefde voor Aardbeien’ te vinden is. Een hoofdgerecht met aardbeien-tomatensaus. Een superlekker recept waar ik enorm trots op ben, het boek is trouwens om wel meer redenen aan te bevelen. Jan Robben wordt in Nederland aardbeienkoning genoemd, en in Duitsland zelfs aardbeienfluisteraar! Om anderen een even groot inzicht in deze favoriete vrucht te geven als hij zelf heeft, schreef hij het boek. Op het feest gisteren was hij dan natuurlijk ook.

Terug naar de aardbeienproeverij: Het is een ontzettende aanrader. Laat je smaakpapillen een feestje vieren, en organiseer je eigen aardbeienfeest! Hoe pak je het aan?

Je kan via Willem&Drees uiteraard een aantal soorten bestellen, momenteel verkopen ze ook de Elianny, wat gisteren mijn lievelingsaardbei was. Er zijn ook andere opties, maar die kosten allemaal wel iets meer tijd. Zelf in de tuin aan de slag slaan met verschillende soorten is bijvoorbeeld een optie, maar voor dit jaar ben je dan wat aan de late kant. Een andere mogelijkheid is dit: Je kan zelf bij telers op bezoek gaan om te zien welke soorten zij hebben. Met deze heerlijke zomer is zo’n tochtje niet eens een slecht idee. Dus hup in de auto en ga op avontuur! (En natuurlijk laat mij weten hoe jouw proeffeest was)

image1 (1)image2 (1)AARDBEI