Onder de Appelboom

Onder de Appelboom

Ik heb het geluk als schilder dat ik steeds maar weer mooie opdrachten krijg. Het schilderij waarover deze post gaat was een opdracht die ik al best lang had liggen. Liefde was het hoofdthema, maar bij de totstandkoming speelde poëzie de belangrijkste rol.

Tijdens mijn verblijf in Utopia schreven ik en Isabella gedichten bij de schilderijen die ik had gemaakt. Uiteindelijk is daar het boekje ‘Reizen in Utopia’  uit voortgekomen. Een keer ging het proces precies andersom. Voor het schilderij ‘Wensbelofte’ had ik het gedicht al geschreven voordat er ook maar een druppel verf op het doek stond. Dit schilderij was een van de latere werken die ik maakte en het andersom werken gaf mij een hele nieuwe inspiratie.

De opdracht die ik onlangs maakte was van dezelfde aard. Het gedicht waarbij ik een afbeelding mocht verzinnen was ‘Onder de Appelboom’ van Rutger Kopland. Een prachtig gedicht over tijdloze liefde in een verstild najaar. Hieronder kunt u het gedicht lezen en het schilderij zien wat ik erbij gemaakt heb.

Wensbelofte
Wensbelofte – November 2014 – Acryl op doek – 60×60

Onder de Appelboom

Ik kwam thuis, het was
een uur of acht en zeldzaam
zacht voor de tijd van het jaar,
de tuinbank stond klaar
onder de appelboom

ik ging zitten en ik zat
te kijken hoe de buurman
in zijn tuin nog aan het spitten
was, de nacht kwam uit de aarde
een blauwer wordend licht hing
in de appelboom

toen werd het langzaam weer te mooi
om waar te zijn, de dingen
van de dag verdwenen voor de geur
van hooi, er lag weer speelgoed
in het gras en ver weg in het huis
lachten de kinderen in het bad
tot waar ik zat, tot
onder de appelboom

en later hoorde ik de vleugels
van ganzen in de hemel
hoorde ik hoe stil en leeg
het aan het worden was

gelukkig kwam er iemand naast mij
zitten, om precies te zijn jij
was het die naast mij kwam
onder de appelboom, zeldzaam
zacht en dichtbij
voor onze leeftijd.

Rutger Kopland
uit: ‘Onder het vee’
Uitgeverij G.A. van Oorschot, Amsterdam 1966

image1 (2)
Onder de Appelboom – Mei 2015 – Acryl op doek – 60×80

appelboooom