Nicoline Smalbraak over het goede leven

Onbewust succes

Onbewust succes

Na aanraden van veel vrienden heb ik de film ‘Searching for Sugarman’ gisteren bezocht.

Bij deze raad ik hem ook aan.

Rodriguez

Beroemder dan Elvis
De film gaat over een Amerikaanse muzikant, Rodriguez. In Amerika is hij nooit beroemd geworden, maar om de een of andere reden is hij in Zuid-Afrika beroemder dan Elvis, de Rolling Stones of the Beatles. Zijn muziek beschrijft het troosteloze leven op de straten van Detroit, en moeilijkheden in het leven van een simpele arbeider. De teksten die hij schrijft zijn politiek geladen en worden tijdens van de Apartheid in Zuid-Afrika de absolute soundtrack van politiek geëngageerde jongeren. Vanaf de jaren ’70 worden er honderdduizenden platen van zijn muziek verkocht in Zuid-Afrika. Dit alles zonder dat hij daar ooit ook maar iets vanaf wist.

http://www.youtube.com/watch?v=c_7u06P3ebU

Mythevorming in het pre-internet tijdperk
In Zuid-Afrika weet ook niemand iets over hem. Waar komt hij precies vandaan? Hoe heet hij eigenlijk? Vanwege de mystiek omtrent de muzikant gaan er wilde verhalen de ronde. Hij leeft niet meer, en heeft zelfmoord gepleegd. Het is waarschijnlijk een politieke daad geweest, hij stak zichzelf namelijk in brand op het podium tijdens een concert. Het is natuurlijk het pre-internet tijdperk, en informatie is moeilijk te krijgen in de afgesloten maatschappij. Het werkt de mythevorming alleen maar in de hand.

Een simpel leven
Dan blijkt ineens, na jarenlang zoeken, dat de beste man nog leeft! Hij heeft geen idee dat hij aan de andere kant van de oceaan een ster van wereldformaat is.

Rodriguez blijkt een bescheiden man te zijn, die zich erbij heeft neergelegd dat zijn droom om muzikant te worden al lang geleden gestrand is. Hij doet zwaar lichamelijk werk in de constructie, en heeft een sober leven zonder enige uitspattingen. Hij heeft zijn dochters opgevoed met het idee dat je je niet hoeft neer te leggen bij het leven dat je bij je geboorte toegereikt krijgt. Je moet jezelf ontwikkelen en naar een hoger plan tillen met behulp van muziek, kunst, filosofie en natuurlijk politiek. Tegelijkertijd lijkt het alsof hij die vechtlust en idealen zelf allang heeft laten varen.

Stiekem beroemd
Hij gaat op tournee door Zuid-Afrika en wordt daar op het podium eventjes die grote ster, die hij ooit had kunnen zijn. Maar na afloop van het avontuur keert hij terug naar zijn eigen leven, waar niemand weet dat hij stiekem beroemd is. Rodriguez blijft simpel leven leiden, ongeacht het succes dat hem ineens is deel gevallen. Dat hij er nooit iets van heeft geweten deert hem in de verste verte niet. Alle opbrengsten van de concerten in Zuid-Afrika heeft hij direct weggegeven aan familie en vrienden.

De film is echt prachtig, en heeft afgelopen weekend niet voor niets een BAFTA-award gewonnen. Ik blijf er nog wel lang over nadenken, het is zo’n bijzonder verhaal.

http://www.youtube.com/watch?v=7qGeaI_38HI

Als je de film ook gezien hebt, vertel me dan wat jij van de film vond. Een inspiratie om zelf een goed leven te leiden?